Տնային պայմաններում պատրաստված պահածոներից թունավորումները այս տարի կտրուկ աճել են: Օրերս նաեւ առաջին մահվան դեպքը գրանցվեց Վանաձորում:
Առողջապահության նախարարության պետական հիգիենիկ եւ հակահամաճարակային տեսչության սնուցման բաժնի գլխավոր մասնագետ Լիլիթ Հունանյանն ասում է, որ եթե անցած ողջ տարվա ընթացքում թունավորման 37 դեպք է գրանցվել, ապա այս տարվա միայն երկու ամիսների ընթացքում արդեն 28 դեպք է արձանագրվել:
Այսօր Հայաստանի տարբեր հիվանդանոցներում պահածոներից թունավորված մարդիկ են բուժվում, նրանցից մի քանիսի վիճակը ծանր է:
Բժիշկները խորհուրդ են տալիս տանը պահածոներ չպատրաստել, դրանք ոչ մի դեպքում չօգտագործել երեխաների կամ հղի կանանց սննդում: Իսկ տնային պայմաններում պատրաստված պահածոն ուտելուց առաջ անհրաժեշտ է եռացնել 20-25 րոպե:
Մասնագետները խորհուրդ են տալիս տանը միայն մուրաբաներ պատրաստել, քանի որ դրանցում շաքարի տոկոսը բարձր է, եւ բոտուլիզմը այդ միջավայրում չի զարգանում:
Լիլիթ Հարությունյան
Առողջապահության նախարարության պետական հիգիենիկ եւ հակահամաճարակային տեսչության սնուցման բաժնի գլխավոր մասնագետ Լիլիթ Հունանյանն ասում է, որ եթե անցած ողջ տարվա ընթացքում թունավորման 37 դեպք է գրանցվել, ապա այս տարվա միայն երկու ամիսների ընթացքում արդեն 28 դեպք է արձանագրվել:
Այսօր Հայաստանի տարբեր հիվանդանոցներում պահածոներից թունավորված մարդիկ են բուժվում, նրանցից մի քանիսի վիճակը ծանր է:
Բժիշկները խորհուրդ են տալիս տանը պահածոներ չպատրաստել, դրանք ոչ մի դեպքում չօգտագործել երեխաների կամ հղի կանանց սննդում: Իսկ տնային պայմաններում պատրաստված պահածոն ուտելուց առաջ անհրաժեշտ է եռացնել 20-25 րոպե:
Մասնագետները խորհուրդ են տալիս տանը միայն մուրաբաներ պատրաստել, քանի որ դրանցում շաքարի տոկոսը բարձր է, եւ բոտուլիզմը այդ միջավայրում չի զարգանում:
Լիլիթ Հարությունյան